We moeten ons afvragen in wat voor samenleving we willen leven. Is dat er één waarin bedrijven met wisselende prestaties publieke taken uitvoeren met ons belastinggeld? Gericht op winst maken? Of is dat een samenleving waar de kwaliteit van leven bovenaan staat, en de burger centraal?

De Prijs van Privatisering is een kennisplatform en een roep om bewustwording. 

Het platform helpt ons om over deze vragen in gesprek te gaan en om de politiek uit te dagen. Overheidsdiensten worden door ons belastinggeld betaald om er een leefbaardere samenleving van te maken, niet om individuen of aandeelhouders rijk te maken. Diensten van publiek belang moeten weer van ons allemaal worden, en niet van bedrijven die er geld mee verdienen.

Binnenkort kun je je bij ons aansluiten. Volg ons op TwitterInstagram of Facebook en we houden je op de hoogte.

intermediair-ilse en femke maken docus-i

Documentairemakers

Ilse en Femke van Velzen

 

Ilse en Femke van Velzen vragen zich af wat er gebeurt wanneer ingewikkelde overheidstaken aan bedrijven worden overgelaten. In 2019 maakten zij de documentaire Prison for Profit. Hierin zien we hoe in een gevangenis in Zuid-Afrika, die door een bedrijf geleid wordt, gevangenen en bewakers in onveilige situaties komen. Dit komt doordat het bedrijf zoveel mogelijk winst wil maken. In Nederland zien de zussen ook dat er te veel overheidstaken zijn geprivatiseerd, waarbij bedrijven winst belangrijker vinden dan het algemeen belang voor de samenleving.

Sander-Heijne-e1451550176309.jpg

Journalist

Sander Heijne

 

Sander Heijne werkte vijf jaar op de economieredactie van de Volkskrant, is onderzoeksjournalist en historicus. In zijn boek ‘Er zijn 17 miljoen wachtenden voor u’ maakt Sander duidelijk wat dertig jaar marktwerking in de Nederlandse publieke sector voor gevolgen heeft. Als co-auteur van het boek Fantoomgroei (2020) beschrijft hij hoe het kan dat veel werkende mensen voor economische groei zorgen, maar die niet in hun portemonnee voelen. Volgens Sander kan de economie eerlijker en duurzamer.

De Prijs van Privatisering is tot stand gekomen met financiële hulp van:
unnamed.png
npo-fonds-logo-1.png
SCI_Woordbeeld_NL_4_regels_RGB.jpg
fnv-overheid.png.png