40 jaar marktwerking

In de jaren 80 werd in Nederland een nieuw economisch beleid geïntroduceerd waarbij marktwerking centraal stond. Dit beleid zorgt ervoor dat de voorheen publieke taken zoals de zorg, openbare orde en onderwijs niet langer alleen door de overheid worden uitgevoerd, maar dat bedrijven dit gaan doen. Deze taken werden geprivatiseerd.

Nu, 40 jaar later, zien wij de enorme gevolgen hiervan in onze samenleving.​​ Want ook geprivatiseerde publieke diensten zijn vaak afhankelijk van subsidie om zorg te kunnen verlenen of bussen te laten rijden. We betalen deze subsidies samen, met belastinggeld. Een deel van dit geld eindigt in de zakken van de (vaak buitenlandse) aandeelhouders.​ 

Nederland: bedrijf of vereniging?

Bestuurders gebruiken graag de term ‘BV Nederland’. Maar wat bedoelen ze daar eigenlijk mee? En klopt de voorstelling van Nederland als bedrijf wel? Want in een samenleving zijn meer waarden dan winst maken belangrijk. Journalist Sander Heijne, Lavinia Steinfort (Transnationaal Instituut) en Mirjam de Rijk (Vakbond FNV) pleiten voor een andere interpretatie.